Indian Festivals: Worksheets with Answers (PDF)

India is called the land of festivals. In India, there is a festival in each month. Indians love festivals and festivals mean happiness, new-dresses, and tasty-food. Some festivals are celebrated by the whole country while some are region-based. Broadly, Indian festivals are categorized into three groups:

  1. National Festival like Republic Day, Gandhi Jayanti, Independence Day, etc
  2. Religious Festival like Diwali, Holi, Eid-Ul-Fitr, Gurpurb, Christmas, etc and
  3. Harvest Festival like Onam, Pongal, Bihu, Baisakhi etc

Let’s learn more about Indian Festivals while answering to the following questions. Answers of the questions are provided at the end of the article. Option to print or making is also provided at the end.

Worksheet on Indian Festivals

Q1. Write true and false for statements related to festivals of India

  1. Deepawali means ‘row of lamps’.
  2. In Andhra Pradesh, the harvest festival is called Pongal.
  3. Mahatma Gandhi is called the brother of the nation.
  4. Navroz is celebrated by the Parsi community.
  5. The Golden Temple is at Ambala.
  6. Children dress up as Santa Claus to celebrated Christmas.
  7. Indian Republic Day celebration is held at Rajpath in New Delhi.
  8. Indian Independence Day is celebrated on the day of 26 January.
  9. People draw kolams to decorate their houses for celebrating Pongal.
  10. Muharram is celebrated by people of the Muslim religion.
  11. Independence Day of India is celebrated at Red Fort, New Delhi.
Dussehra Festival
Fig. 1: Dussehra Festival

Q2. Choose the correct option to fill the blank spaces check your knowledge of Indian Festivals

1.__________________ is prepared on Eid-ul-Fitr.: a. Srikhand     b. Kheer         c. Sewain

2.________________ is called the festival of colours.: a. Holi          b.Diwali      c.Bihu

3. Teacher’s Day is celebrated on the birthday of ____________: a. Mahatma Gandhi      b. Jawaharlal Nehru     c. Radhakrishnan

4._______________ festival is called the ‘festival of light’.: a. Holi    b. Diwali      c. Dussehra

5. The holy book of the Sikhs called__________.: a. Guru Granth Sahib b. Koran c. Gita

6._______________ is celebrated by Christians as the birth of Jesus Christ.: a. Christmas     b.   Easter    c. Eid-ul-Fitr

7._______________ is celebrated to mark the end of a month long period of fasting.: a. Gurpurb    b. Eid-ul-Fitr       c.Navroz

8.____________ is the festival which marks the end of Navratri and Durga Pooja in India.: a. Dussehra b.Holi c. Janmashtami

9. In Baisakhi festival, men perform the ____________to the beat of the Dhol.: a. Giddha b. Bhangra c.Bihu

10. Children’s Day is celebrated on the birthday of ____________. a. Mahatma Gandhi b. Jawaharlal Nehru c. Radhakrishnan

Holi Festival
Fig. 2: Holi Festival

Q3. Match the following religious Indian festivals with their state.

SR NOFestivalState
1.Krishna Janmashtamia.Maharashtra
2.Durga pujab. Uttar Pradesh
3.Ganesh chaturthic. Rajasthan
4.Gangaurd. West Bengal
Table: Indian Festivals

Q4. Choose the correct answer to the following festivals.

  1. Flamingo Festival is organized in which place?
    1. Telangana 
    2. Karnataka
    3. Nagaland
    4. Andhra Pradesh  
  2.  Which season does Holi bring to India?
    1. Spring
    2. Summer
    3. Winter
    4. Rainy
  3. Bihu is the harvest festival of
    1. Assam
    2. Arunachal Pradesh
    3. West Bengal
    4. Manipur
  4. In the month of February which city hosts the Kala Ghoda Art festival?
    1. Jaipur
    2. Kolkata
    3. Mumbai
    4. Bengaluru
  5. Alta Taddi is celebrated in which state?
    1. Karnataka
    2. Maharashtra
    3. Jharkhand
    4. Andhra Pradesh
  6. Chapchar Kut festival is celebrated in which state?
    1. Mizoram
    2. Assam
    3. Manipur
    4. Meghalaya
  7. The Festival of Baisakhi comes in which month?
    1. April
    2. February
    3. January
    4. March
  8. The festival of Dussehra comes in which month?
    1. Jul-Aug
    2. May-Jun
    3. Nov –Dec
    4. Sep-Oct
  9. Which harvest festival is called ‘Festival of flowers’?
    1. Pongal
    2. Bihu
    3. Baisakhi
    4. Onam
  10. What is Vallamkalli?
    1. Car race
    2. Boat race
    3. Horse race
    4. Camel race
  11. In which festival people draw rangolis and Lakshmi, the goddess of wealth, is worshipped?
    1. Dussehra
    2. Diwali
    3. Holi
    4. Durga Puja
  12. In which state of India, Chhatth  Puja is prominently celebrated?
    1. West Bengal
    2. Punjab
    3. Bihar
    4. Assam

Answer Keys for above-mentioned Indian Festivals Worksheet:

  • A1. 1. True, 2.False, 3.False, 4.True, 5.False, 6. True, 7. True, 8. False, 9. True, 10. True, 11. True
  • A2. 1. C, 2. A, 3. C, 4. B, 5.a, 6.a,7.b, 8.a, 9.b, 10. b
  • A3. 1. b, 2.d, 3.a, 4.c,
  • A4. 1. 4, 2. 1, 3. 1, 4. 3, 5. 4, 6. 1, 7. 1, 8. 4, 9. 4, 10. 2, 11. 2, 12. 3.
Print Friendly, PDF & Email
Opens in a new tab.Opens in a new tab.Opens in a new tab.Opens in a new tab.Opens in a new tab.Opens in a new tab.Opens in a new tab.Opens in a new tab.Opens in a new tab.Opens in a new tab.

Manasi Dey

Well, I am a Science Graduate, currently a housewife and mother of two. While helping my kids with their studies I find that schools are providing very few worksheets for practice at home which is not sufficient for the kids to think beyond the boundary. For better development and depth on each subject students should practice more and more worksheets or question papers. I am sure other parents also experienced the same problem. So through this website, I plan to provide various worksheets on different subjects to help interested kids, parents, and teachers.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recent Content